Exposities, tentoonstellingen, atelierroutes en andere actuele informatie

Meer informatie over exposities, atelierroute, wedstrijden en gerealiseerde projecten.

2024) Opdrachtverwerving: ‘Bezinningsmonument in Goirle’’

2024) Groepsexpositie: ‘Beeldentuin Ravesteyn’

Van 3 mei tot en met 26 mei 2024 vindt er nabij Heenvliet (Gemeente Nissewaard een grote kunsttentoonstelling plaats, waaraan ook wordt deelgenomen door Harry Verhoeven. Er staan in de beeldentuin Ravesteyn 8 grote corten-stalen van hem welke ook te koop worden aangeboden.

2023) Groepsexpositie: ‘De Zomer van Wechel’

Van 12 tot en met 27 augustus 2023 vindt er nabij Turnhout (Gemeente Lille) een grote kunsttentoonstelling plaats, waaraan ook wordt deelgenomen door Harry Verhoeven. Er staan in de kasteeltuin 10 grote corten-stalen van hem welke ook te koop worden aangeboden.

2023) Tentoonstelling ‘Reflecties van geloof’

Van 29 april tot en met 26 augustus 2023 exposeert beeldend kunstenaar Harry Verhoeven uit Dommelen 50 wandassemblages onder de titel ‘Reflecties van geloof’ in de kooromgang van de kathedrale basiliek van Sint-Jan te ’s-Hertogenbosch. In deze serie wandreliëfs, ontstaan in de periode 2016 tot en met 2023, klinken zijn eigen levenservaringen door, met name herinneringen aan het katholieke geloof uit zijn jeugd.
Publicatie
Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een gelijknamige publicatie, die samengesteld en geschreven is door kunsthistoricus en museumconservator Peter Thoben uit Eindhoven. Hierin is de levensloop van de kunstenaar beknopt geschetst en zijn alle wandassemblages afgebeeld en beschreven. Het boek is voor € 15,00 verkrijgbaar bij het verkooppunt achter in de kerk of te bestellen via deze site.

Oudere informatie

2020) Kunstwedstrijd ‘Humor in Brabant’

De Brabantse Hoeders daagden amateurkunstenaars uit om mee te doen aan een vrijetijdswedstrijd om het thema ‘Humor in Brabant’ beeldend te verwerken. Als leidraad en inspiratiegegeven werd voorgesteld om de prenten van wijlen Cees Robben uit Goirle ter hand te nemen.

Cees Robben (1909-1988) was een humoristische tekenaar. Hij tekende alledaagse taferelen en plaatste daaronder een pakkende uitspraak geschreven in het Tilburgse/Goirlese dialect. Robben is vooral bekend geworden door zijn wekelijkse prent in het ‘Het Nieuwsblad van het Zuiden’, genaamd de Prent van de week. Robben is vooral in Tilburg en in de omliggende plaatsen een begrip. Zie op internet; ‘Cees Robben Prent van de week’.

Over de Brabantse Hoeders
Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen uit alle delen van Brabant. Ze zijn ooit onderscheiden met de Brabant Bokaal (zie http://brabantbokaal.nl/). Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt deze prijs jaarlijks uit aan Brabanders die zich langjarig als vrijwilliger hebben ingezet voor de natuur en de cultuur van Brabant. De laureaten hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Commissaris van de koning Wim van de Donk is de voorzitter. Voorbeelden van recente jaarlijkse projecten zijn de Brabant Stoet in Bergen op Zoom  (2018), de Brabantse Open Kerkendag (2017) en aandacht voor de Brabantse zandpaden (2019). Dit jaar (2020) staat de ‘Humor in Brabant’ centraal.

Buitenexpositie 2019 groot succes

Met behulp van schitterend zomerweer en prachtig licht, hebben ruim 150 bezoekers/kunstliefhebbers in het weekend van 1 en 2 juni genoten van de beelden expositie in de monumentale tuin van Huize Agnetendal te Dommelen.

Atelierroute 2019 Valkenswaard

Bijzondere buitenexpositie van corten-stalen beelden.

Expositie in Spoordonk: “Beelden in het Groen”

BEELDEN IN HET GROEN was een initiatief van Stichting Oirschot Natuurlijk in Verbindingen de Spoordonkse Watermolen. Kunst en cultuur beschikken over bijzondere krachten, veel meer dan doorgaans herkend en erkend wordt. Kunst en cultuur maken woon- en werkomgevingen aantrekkelijk en spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van bedrijfsvestiging, recreatie, toerisme en onderwijs. Kunst geeft een extra dimensie aan ons bestaan en wie er open voor staat treedt een fantastisch wereld binnen. Kunst leidt ons af van platgetreden paden en vult onze belevingswereld met nieuwe, verrassende en inspirerende ervaringen. Kunst benadrukt het bijzondere. Kunst en cultuur laten ons anders naar onze eigen wereld kijken. Kunst en cultuur brengen mensen bij elkaar en geven een eigen gezicht aan stad, dorp of regio. Stichting Oirschot Natuurlijk in Verbinding heeft o.a. als doelstelling de natuuromgeving toegankelijk te maken voor letterlijk iedereen. Deze beeldententoonstelling is het eerste initiatief van de voornoemde stichting en de Spoordonkse Watermolen.

2019) Kunstwedstrijd ‘Zandpaden’

Zandpaden (géén bospaden) zijn de oudste verbindingswegen tussen gemeenschappen, tussen cultuur en natuur, tussen historie en heden etc. Hiervan zijn er in Brabant nog vele honderden, misschien wel duizenden. Zandpaden staan onder druk. Er verdwijnen er steeds meer. Ze zijn niet alleen historisch (zelfs prehistorisch en Romeins), maar ook ecologisch van groot belang. Ze maken vaak een onderdeel uit van pelgrimswegen die door de provincie lopen, in ‘Ommetjes’ (korte wandelroutes) rond dorpen en in wandelroutes. Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid. Ze spelen een (hoofd)rol in verhalen.

Kunstwedstrijd Zandpaden

Brabantse zandpaden staan centraal in het 2019 project van de Brabantse Hoeders. De ‘Hoeders’ organiseren jaarlijks, dit jaar voor de 9e keer, een Brabant-breed en vernieuwend project met de cultuur en de natuur van Brabant als onderwerp. Het project Brabantse Zandpaden wordt gepresenteerd op zondag 13 oktober 2019 en vindt plaats in en om de Steenfabriek in Udenhout (eigendom Brabants landschap. Deze dag is uitgeroepen tot de Zondag van de Zandpaden. Rond die tijd vinden in verschillende delen van Brabant deelprojecten plaats.

Projecten

 • Concreet worden de volgende projecten gerealiseerd (en gepresenteerd op de Zondag van de Zandpaden):
 • Een boek met gedichten en foto’s
 • Een boek met verhalen (dialect/Nederlands) en aquarellen
 • Een film (wordt ook uitgezonden door Omroep Brabant) met speciaal gecomponeerde muziek
 • Een boek met Ommetjes over zandpaden, samen met Brabants Landschap
 • Een ecoloog wordt ingehuurd voor beschrijving ecologisch belang zandpaden
 • Een Brabant-brede fotowedstrijd (met 500 euro prijzengeld)
 • Een Brabant-brede wedstrijd voor kunstschilders (met 500 euro prijzengeld)

Voor dit laatst vermelde project nodigen de Brabantse Hoeders  amateur en professionele kunstenaars uit om mee te doen aan een omvangrijke wedstrijd om zandpaden te schilderen. De keuze voor materiaalgebruik of stijl (figuratief of abstract) is geheel vrij. De winnaar ontvangt een prijs ter waarde van 500 euro. Daarnaast is er nog een tweede en derde prijs. De schilderijen (twee dimensionaal werk) moeten uiterlijk 31 juli 2019 klaar zijn en zullen komend najaar worden geëxposeerd in een grote overzichtstentoonstelling te Veldhoven.

De vakjury bestaat uit professionele vakmensen uit de kunstwereld en er wordt nauw samengewerkt met o.a. de Stichting Beeldende Vrijetijdskunst, het Brabants Landschap en Rotaryclub Eindhoven Centrum. Via een digitale voorselectie worden de werken aangewezen welke in aanmerking komen voor de expositie. Leidraad voor de keuze zal zijn: de verbeelding van het thema, originaliteit, authenticiteit, zeggingskracht en kwaliteit van het beeld. Aanleveren van beeldmateriaal (digitaal in 300 dpi met titel, techniek, formaat en materiaal) voor 31 juli a.s. via zandpaden@eyckehorst.nl

Van de geselecteerde kunstwerken zullen er enkele tientallen op zondag 13 oktober worden tentoongesteld op een schilderachtige zandweg in Udenhout. Daarna zijn alle schilderijen een aantal weken te zien in het *techniekHuys in Veldhoven. Er wordt nog onderzocht of de expositie kan ‘doorreizen’ naar andere locaties in Brabant. Een aantal schilderijen wordt opgenomen in twee publicaties.

Geest in Kunst 2018

Vanaf 10 mei tot en met 2 juni werden in de Catharinakerk te Eindhoven (dagelijks open) een tiental wandpanelen in gemengde techniek getoond. Deze expositie is op Hemelvaartsdag geopend door Peter Thoben.

Op onderstaande foto’s:

 • Een bijzondere opdracht: een laatste rustplaats/nagedachtenis in een sculptuur van Harry Verhoeven
 • Grafmonument van Saskia en Nadieh, dochters van Harry Verhoeven
 • Portret van Willem-Alexander
 • ‘Pegasus’ Corten-staal
  Sculptuur nabij bezoekerscentrum Teutenhuis / Eicha Museum Bergeijk
 • Grafmonument op de begraafplaats ’t Loo Bergeijk
 • ‘Sierhoender’ Corten-staal